lunes, 24 de agosto de 2015

Dos noms: Winesburg, Ohio

Aquests dos noms són el títol de la més famosa de les novel·les de l'autor nordamericà Sherwood Anderson (1876-1941). Winwsburg, Ohio, escrit el 1919, explica a través de 22 relats  la vida en un petit poble del mitjà-oest. Com aquest blog demostra (i demostrarà) el més profund dels grans països territorialment parlant és un dels temes que considero més interessants. I els EUA en són un exponent. Tant de territori per proporcionalment tan poques persones fa que sempre em vingui la idea de que s'hi amaguen molts secrets, moltes històries per explicar. Coses que mai se sabran. La imatge de la típica gasolinera en mig del no res, les boles de palla corrents pel vent, les llargues carreteres buides... Misteri en estat pur.



Tornant al llibre, l'obra es centra en la psicologia d'uns personatges que viuen en una petita localitat. L'autor fa un anàlisis ple de sensibilitat i alhora duresa de les seves vides. La industrialització els hi està canviant la seva vida. En u  poble tant petit tot se sap, i alhora res. Sembla que no hi passi mai res, Tothom està pendent de tothom. I això és el que reflexa l'autor a través del periodista protagonista.



Cal dir que el poble real sobre el que es va inspirar es Clyde, també d'Ohio. L'obra està editada en català per Cercle de Viena, amb un magnífic quadre de Grant Wood, Ameriocan Gothic. En castellà Acantilado és l'editorial que li dóna el segell, amb un mapa de Clyde a la primera pàgina.



Sherwood Anderson no és tant conegut com altres autors dels EUA, però sovint és comparat amb Faulkner, Steinbeck, Faulkner o Hemingway, entre d'altres. . Nascut en un poblet d'Ohio de jove va emigrar a Chicago. Va lluitar a la guerra hispanoamericana de Cuba, va treballar com a publicista i periodista. Finalment morí a Panamà el 1941, quan tenia la intenció de preparar un viatge per l'Amèrica del Sud.    Aquesta obra és el mitjà perfecte per descobrir aquest magnífic autor, que va escriure desenes d'obres i que ens parla del més profund dels sentiments humans.

















http://www.toledoblade.com/Books/2014/09/07/Clyde-celebrates-writer-who-made-its-city-

famous.html



https://es.wikipedia.org/wiki/Sherwood_Anderson

No hay comentarios:

Publicar un comentario